Pages

Monday, April 11, 2011

Muzeul Emil Isac din Cluj-Napoca

Muzeul memorial „Emil Isac” din Cluj-Napoca a fost un muzeu cu profil de istoria literaturii dedicat poetului Emil Isac (1886-1954).
Situat pe strada care îi poartă numele, în casa locuită de familia Isac din anul 1895, muzeul a funcționat din 1955 în casa naționalizată și care a fost retrocedată familiei în anul 1995; ca urmare a acestei retrocedări, muzeul a fost desființat în anul 2001.
Emil Isac a fost un exponent al literaturii progresiste din Transilvania în prima jumătate a sec. al XX-lea. Muzeul conținea o colecție de fotografii, manuscrise, corespondența a familiei poetului, documente, ziare, reviste și obiecte ce au aparținut poetului. Fiind proprietatea statului, după desființarea muzeului au fost depozitate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga”.



Saturday, April 9, 2011

Muzeul zoologic Cluj-Napoca

Muzeul Zoologic face parte din Patrimoniul Universității Babeș-Bolyai, și este format din mai multe colecții știintifice de animale. Ca valoare științifică și după numărul de exemplare conservate, Muzeul Zoologic se situează pe locul al II- lea, după Muzeul ,,Gr. Antipa din București.
Muzeul este împărțit în trei:
  •               expoziția propriu-zisă, ce cuprinde un număr mare de vertebrate și nevertebrate, expuse izolat sau în diorame și microdiorame care reproduc cadrul natural;
  •         colecțiile științifice, care cuprind peste 300.000 exemplare de animale (din care majoritatea sunt insecte ), și care sunt accesibile doar specialiștilor;
  •             rezerva muzeului, a cărui material biologic este expus temporar sau cu care se completează expoziția.


Expoziția propriu-zisă este partea din muzeu, accesibilă publicului și studenților biologi, ocupă majoritatea spațiului de expunere, iar mobilierul în care este expus materialul biologic este din lemn de cedru, care dă o impresie deosebită muzeului. Exponatele, se prezintă sub mai multe forme de conservare împăiate, uscate, preparate în lichide conservante și schelete. Piesele expuse, sunt aranjate atât în ordine filogenetică, reflectând de la simplu la complex evoluția regnului animal, cât și sub formă de diorame, arătând în acest fel interrelațiile dintre speciile care formează lumea animală.
Pe lângă speciile autohtone, o mare parte din exponate repezintă fauna exotică, cum este de exmplu colecția de corali, scoica-de-perle, scorpionul african , fluturele migrator Monarh, o varietate întreagă de stele-de-mare, pești Crossopterigieni și Dipnoi, peștele-electric african , mâna Sfântului Petru, surucucu, o specie de șarpe marin, dropia-gulerată, găinușa de deșert, pasărea paradisului, tucanul, cangurii, ursulețul-spălător, girafa, mangusta, grupul de feline mari  și multe altele.



De asemenea sunt expuse și animale care reprezintă endemisme rarități, specii dispărute, sau endemisme ca de exemplu nautilul relict din era primară, care se găsește doar in Oceanul Pacific, singura formă actuală din grupul demult dispărut al Trilobiților, asperetele, care se găsește doar în apele râului Vâlsan și câțiva afluenți, tuatara care trăiește în Noua Zeelandă și care este rudă cu reptilele preistorice, pasărea kiwi tot din Noua Zeelandă, porumbelul-evantai vulturul-bărbos și vulturul pleșuv, ambele specii dispărute definitiv din fauna țării noastre, ornitorincul și echidna din Australia.
Aspectele comportamentale ale vieții animalelor sunt relevate în mai multe moduri. Spre exemplu avem expuse insectare tematice în care sunt arătate variațiile de talie ale fluturilor în anotimpul ploios și secetos, aspecte de homocromie copiantă și mimetism la fluturi și larve și de asemenea etape ale elaborării firului de mătase la fluturele-de-mătase. De asemenea viața păsărilor de stufăriș cu tipurile de cuiburi pe care acestea le construiesc, precum și diorama cu fauna câmpiei Bărăganului, în care sunt relevante fenomenele de mimetism și homocromie copiantă prezente la toate categorile de vertebrate din acel spațiu, alcătuiesc o zonă informațională sugestivă. La fel și exemplarele de colibrii, atrag atenția prin variația coloritului schimbător în funcție de lumina care cade pe corpul lor cât și prin felul în care este arătat cum se hrănesc. De un interes deosebit este si microdiorama in care se află expuși grangurii. Aici este prezentat atât fenomenul de dicromism sexual, precum și locul în care este construit cuibul și ponta. O dioramă deosebit de reprezentativă este și cea în care este arătată lupta pentru existență pe timp de iarnă într-o pădure din zona noastră, și care alcătuiește totodată un spațiu explicativ bine documentat.


Friday, April 1, 2011

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

  Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, este situat pe str. Constantin Daicoviciu nr. 2 în clădirea cunoscută şi drept Casa Petrechevich-Horvath este continuatorul primei asociaţii muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înfiinţată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecţii bogate de de antichităţi, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecţie etnografică şi zoologie.
          Societatea Muzeului Ardelean a reuşit să constituie o colecţie de peste 24.000 de piese arheologice, numismatice şi alte piese din diverse domenii cum ar fi botanică, zoologie sau mineralogie. Aceste colecţii au fost preluate de universitatea clujeană odată cu înfiinţarea ei, în 1872. Din 1929 colecţia de antichităţi a trecut la Institutul de Studii Clasice, însă deoarece lipsea un spaţiu adecvat, colecţia a suferit mai multe mutări, în final ea stabilindu-se definitiv în 1937 în incinta actuală din str. Daicoviciu. Colectia etnografică şi pinacoteca vor sta la baza înfiinţării altor doua muzee clujene, Muzeul de Artă şi Muzeul de Etnografie.
          Din 1948, colecţiile au trecut în subordinea Academiei Române din Cluj. Începând cu 1 ianuarie 1963, Muzeul de Istorie a început să funcţioneze drept instituţie de sine stătătoare, iar din din 1994 este clasificat ca fiind de importanţă naţională. Din 1999 muzeul deţine şi un bogat tezaur, deschis la sediul muzeului.
Unul dintre exponatele mai deosebite este un obiect metalic descoperit în 1973, în apropiere de Aiud. Acesta seamănă izbitor de mult cu piciorul unui tren de aterizare, iar din analiza stratului de oxid alb-gălbui care îl acoperă s-a tras concluzia că acesta are o vechime 300-400. Pe lângă metalul principal, piesa conţine, în cantităţi mici cupru, zinc, cobalt, zirconiu, aceste metale nefiind descoperite decât mult mai târziu decât vârsta obiectului.
         Colecţia de Istorie a Farmaciei se află în clădirea primei farmacii (sec.XVI) din Cluj-Napoca, "Casa Hintz" sau "La Sfântul Gheorghe" , atestată documentar încă din 1573. Casa a fost deţinută, pe rând, de Alexander Schwartz (1727-1749), Tobias Maucksch (1752-1802), Tobias Samuel Maucksch (1802-1805), Johann Martin Maucksch (1805-1817), văduva acestuia (1817-1822), Daniel Szlaby (1822-1863) şi apoi de familia de farmacişti Hintz (1863-1949). La originea colecţiei expuse stă o colecţie a profesorului Iuliu Orient (1869-1940), care cuprinde diverse obiecte farmaceutice transilvănene şi pe care a expus-o în 1904 într-o sală a Muzeului Ardelean. Profesorul a donat colecţia muzeului, ea întregindu-se cu o colecţie de istorie a medicinii, iar pe parcursul timpului adăugându-i-se şi alte donaţii valoroase care descriu istoria farmaciei transilvănene începând cu secolul XVI .