Pages

Saturday, May 14, 2011

Vivariul Universității "Babeș-Bolyai"

VIVARIUL a fost construit între anii 1998-2001 din fondurile UBB şi ale Facultăţii de Biologie şi Geologie.



Vivariul îndeplineşte trei funcţii de bază, şi anume:      
  1. didactică, pentru studiul următoarelor discipline de bază: Zoologia Vertebratelor, Zoologia Nevertebratelor, Etologie şi a unor discipline opţionale: Herpetologie, Entomologie;
  2. cercetare ştiinţifică în domeniile: Zoologia Vertebratelor, Etologie, Herpetologie;           
  3. educare a publicului, în special a elevilor, în vederea cunoaşteriişi ocrotirii speciilor autohtone de reptile, amfibieni, păsări, micromamifere.


Expoziţia permanentă cuprinde aproximativ 57 de specii de animale. La deschidere, în 2001, Vivariul adăpostea doar o colecţie de reptile şi amfibieni. La ora actuală, pe lângă acestea, Vivariul mai adăposteşte 10 specii de peşti, 9 specii de micromamifere şi 6 specii de păsări. Dintre acestea amintim : Vipera pufăitoare, Boa curcubeu, Gekko leopard, Varanul de Nil, Chinchilla, Ţestoasa dobrogeană, Salamandra etc.
Vivariul oferă, cu titlu de voluntariat, asistenţă de specialitate (veterinară) pentru speciile de reptile sau păsări bolnave, accidentate; de asemenea, poate găzdui animale de companie de talie mică în cazurile când stăpânii sunt plecaţi din localitate pe perioada concediului.



Vivariul se găseşte pe str. Clinicilor nr. 5-7, la demisolul Institutului de Zoologie, aripa vestică a clădirii, sub Muzeul de Zoologie.
Program de vizitare: marţi – vineri orele 10-16, sâmbătă – duminică orele 10-14. Persoane de contact :
cercetator dr. Ioan Ghira,
biol. Octavian Craioveanu


No comments:

Post a Comment