Primele exploatări romane la Turda au fost cele de la Băile Sărate , apoi cele de la Durgău-Valea Sărată. Aici au fost identificate peste 15 lacuri antroposaline. Toate aceste lacuri au fost vechi exploatări romane de sare, umplute cu apă în cursul timpului.
Băile Sărate sunt intr-o zonă depresionară, inconjurată de păduri, la o altitudine medie de 360 m. Zona Băilor Sărate este folosită ca microstațiune balneară încă din anul 1834. Inceputul amenajării zonei se datorează dr. József Hanko și farmacistului Velitis (un reputat farmacist din sec. XIX) care au înțeles rolul profund curativ pe care îl au apele sărate ale zonei.
Alte amenajări au urmat în perioada interbelică (în lemn), apoi în anii 50 ai secolului XX, precum și în ultimii anii (după privatizarea complexului). Capacitatea ștrandului este de 8.000 de persoane. „Lacul Roman” (ștrandul), cu o adâncime de 14,2 m și o concentrație a sării de aproximativ 46-48 la mie, are calități curative deosebite, ajutând la tratarea afecțiunilor reumatice, ginecologice, afecțiunilor aparatului nervos periferic etc.
Cele mai importante lacuri din zona Băilor Sărate (formate pe vechi exploatări de sare romane) sunt:
- Lacul Roman (ștrandul) – 0,37 ha, 14,2 m adâncime.
- Lacul Privighetorii – 0,04 ha, 14 m adâncime.
- Lacul Csiky – 0,60 ha, 5 m adâncime (cel mai mare lac antropogen din Transilvania).
- Lacul Tarzan („Lacul fără Fund”; oamenii locului l-au numit așa, din cauza că – potrivit tradiției - tot ce cade în el nu ar mai ieși niciodată la suprafață) - 0,40 ha, 19 m adâncime.
No comments:
Post a Comment