A fost primul castru din Transilvania unde arheologii au identificat clar succesiunea între castrul din pământ și lemn și castrul de piatră care i-a urmat. Castrul măsoară 138 x 221 m.
Castrul roman a fost construit din pământ și lemn de o cohortă, în timpul împăratului Traian, Ala Siliana, mutată aici din Panonia, a mărit castrul și l-a întărit cu lucrări în piatră (turn cu curtină în care s-a descoperit o diplomă militară din 21 iulie 164). S-au descoperit porțile: principalis dextra și sinistra, decumana principia, praetorium, bastioanele N-V și S-V. Lucrările arheologice au evidențiat de asemenea vestigii ale locuirii daco-romane din secolul III d.C. (cești dacice, borcane, castroane, catarame, aplice, pandantive de harnașament etc.). Tot aici a fost descoperit un tezaur monetar compus din 1170 denari romani din sec. II–III d.C., cu piese de la împăratul Marc Aureliu (Marcus Aurelius, 121-180 d.C.) până la împăratul Filip Arabul, ascuns de invazia carpilor de la jumătatea sec. III d.C.
Castrul roman este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj , elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.
No comments:
Post a Comment