Castelul Kornis este pe teritoriul localităţii Mănăstirea - judeţul Cluj şi este înscris pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj în anul 2004.
Clădirea principală a castelului a fost construită intre anii 1573-1593, în stilul renascentist. În cursul timpului, castelul a fost mereu completat cu clădiri secundare pe forma unei incinte patrulatere. După ce domeniul devine proprietatea familiei Kornis, în jurul anului 1673 Gáspár Kornis ridică etajul al II-lea al clădirii principale.
Fiul său, renovează castelul în 1680. Tot el a reparat castelul, după ce acesta fusese deteriorat în timpul revoltei Curuţilor de la începutul secolului XVIII, iar în 1720 adaugă două noi bastioane octogonale în partea nordic, este refăcut turnul de la intrarea în castel, pe latura de vest, turn care mai există şi astăzi. În această perioadă are loc şi redecorarea încăperilor castelului cu fresce pe tavane. Sunt refăcute lucrările din lemn la ultimului etaj şi scara ornamentată cu motive populare şi sunt aduse decoraţiuni din piatră de tuf vulcanic de Dej.
În cel de al doilea război mondial o parte din castel a fost distrus. Biblioteca din castel conţinea înaintea distrugerii peste 9.000 de volume, formate din colecţii de cărţi rare. A fost distrusă acum şi imensa colecţie de istorie naturală. Pavilioanele sunt acum, cămin şi şcoală culturală.
Intrarea în castel avea şi o punte suspendată, mai veche, care era ridicată in timpul nopţii sau in caz de pericol, poartă încadrată de inorogi paraleli cu intrarea. Acesti inorogi apar şi pe blazonul familiei Kornis. Protectoarea castelului era Maica Domnului, care se considera ca era vegheata de inorogi
La intersecţia diagonalelor incintei se află o fântână in forma de octagon, înconjurată de stâlpi circulari şi arcade. În partea nord-estică a domeniului se mai gaseste un pavilion ridicat in anul 1825.
No comments:
Post a Comment