Pages

Wednesday, November 24, 2010

Castelul Teleki din Luna de Jos

Castelul Teleki, situat în localitatea Luna de Jos, judeţul Cluj a fost construit în perioada 1650-1700 de către familia nobiliara transilvană Teleki.

Construcţia castelului a început în secolul XVII,si a fost terminat în 1700 de către Pál Teleki filantrop şi susţinător al lui Francisc Rakoczi II în războiul crunt.

 Din vechiul castel a mai supravieţuit doar turnul sudic, de vânătoare, cu o înălţime de circa 35 m şi unele parti din parc. Restul castelului a fost demolat din ordinul împăratului Austriei după 1700.

Piatra rezultată din demolare a fost folosită în secolul următor, la construirea unui zid lung de circa 700 m, gros de un metru şi înalt de 4 m, şi a unui nou pavilion neoclasic cu parter, etaj şi şarpantă, dispus într-un parculet. In timpul guvernării comuniste, această clădirea a fost transformată în sediu de CAP.

După 1980 o porţiune de 500 m de zid a fost demolat şi piatra valorificată. Actualmente clădirea neoclasică este sediul unui centru de asistenţă socială şi protecţie pentru copii. Se mai păstrează circa 200 m din zid in jurul Spitalului din comuna. Parcul castelului cuprinde arbori cu vârsta de peste 500 ani.

No comments:

Post a Comment