Pages

Wednesday, November 24, 2010

Castelul Wass de la Ţaga

Familia Wass este domeniului Ţaga, ca urmare a căsătoriei dintre Vid Wass  şi Marta Fejes, având 10 ramuri de descendenţi. Ei au ridicat 2 castele la Ţaga şi unul la Sucutard.

Gheorghe Wass,  a fost primul membru al familiei care a consolidat averea imobiliară a familiei Wass, el fiind înmormântat în 1594 pe domeniul castelului mic. Castelul Mare de la Ţaga a fost ridicat de de către Gheorghe Wass, fiul lui Laszlo si Anna Teleki. Acest castel a fost distrus complet după cel de-al doilea război mondial.
În anul 1769 Wass Adam a construit acest castel, care se păstrează şi astăzi. Castelul aparţine stilului baroc transilvănian şi a fost iniţial compus din:Castelul propriu-zis, două pavilioane frontale, cu plan pătrat, rămăşiţele unui zid în formă de potcoavă, pavilion-bibliotecă.

În decursul anilor s-au facut modificari si adaugari la faţada posterioară. Pe tavanul fostei cantine a Intreprinderii Agricole de Stat s-a aflat o pictură - nu mai este vizibila.

Samuel Wass a consolidat castelul mic de la Ţaga, care a dispus de două ori repararea sa. Adam a contribuit esenţial şi la reamenajarea drumurilor din zonă, promovând un proiect de placare a adrumurilor cu lemn .
După moartea lui Gheorghe Wass in 1925 şi Oliver Wass in 1932 castelul devine proprietatea lui Albert Wass.

În 1946 Albert a fost condamnat la moarte de tribunalul Poporului Cluj, împreună cu tatăl său pentru uciderea mai multor civili în septembrie 1940, iar castelul a intrat în proprietatea statului. Ulterior castelul a îndeplinit funcţia de sediu al I.A.S. şi locuinţă.

Castelul era in forma dreptunghiulara cu două turnuri scunde pătratice şi patru pavilioane. Era încadrat într-un părculeţ, în faţă fiind plasate două fântâni arteziene. A suprevieţuit clădirea principală, ridicată în stil baroc transilvănean, cu subsol, parter şi şarpantă. În apropierea clădirii se află criptele funerare ale familiei, menţionate în arhiva familiei din 1776.

No comments:

Post a Comment