Pages

Friday, November 26, 2010

Cetatea Bologa

A fost ridicat în anul 106 D.C., drept garnizoană a Cohortei II “Hispanorum”, a cărei misiune era, apărarea graniţei Imperiului Roman. Pe măsură ce romanii au încercat să consolideze graniţele, în secolul II D.C. se banuieste ca au fost aduşi colonişti din Grecia.


Ruinele castrului sunt vizibile şi astăzi în locul numit "Grădişte", cu tot ca majoritatea zonei a fost folosită ca suprafaţă agricolă. În apropierea castrului există şi ruinele unei băi romane.
Pe malul opus al râului Henţ pe langa castru se află si o fortăreaţă, menţionată pentru timp de mai multe secole ca Sebesvár şi apărând pe majoritatea hărţilor Evului Mediu ale zonei. Bologa a fost atestată pentru prima oară documentar în 1304 ca Sebuswar.



Regele Sigismund de Luxemburg a donat Bologa împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea tratatului de alianta de la Braşov împotriva Imperiului Otoman în 1399.

Fiind punct strategic pe drumul care ducea la Oradea, fortăreaţa a servit şi drept refugiu pentru populaţia locală în momentele de restrişte. A devenit mai importanta în secolul XVII, când otomanii au cucerit Oradea şi împiedica acţiunea de colectare a taxelor. Sultanul a ordonat demolarea ei, dar ordinul nu a fost executat. A fost distrusă însă mai târziu de lobonţi prin explozie. Turnul şi o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare. La mijlocul secolului XX turnul şi-a pierdut acoperişul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas in zilele noastre este o piatră.

No comments:

Post a Comment